© 2019, Latvijas Sikspārņu Pētniecības biedrība

  • LSPB Twitter
  • Black Facebook Icon
Bārdainais naktssikspārnis (Myotis mystacinus)

Angļu: Whiskered Bat

Krievu: Ночница усатая

Vācu: Bartfledermaus

Lietuviešu: Ūsuotasis pelėausis

Igauņu: Habelendlane

Pazīmes: Ļoti mazu izmēru sikspārnis, apakšdelms 31 – 37 mm. Dvīņu suga Branta naktssikspārnim. Abu sugu sikspārņi ir tumšas krāsas, ādas krāsa bieži vien melngana. Ausis samērā garas, nedaudz nosmailotas. Ausu radziņi visai gari, nosmailoti. Astes lidplēve piestiprinās pie pakaļkāju pēdu ārējā pirksta pamatnes. Pakaļkāju pēdas mazas. Epiblēmas nav. Abas dvīņu sugas droši atšķiramas tikai pēc zobu uzbūves īpatnībām, kā arī atšķiras abu sugu tēviņi pēc to dzimumlocekļu formas. Bārdainajam naktssikspārnim dzimumloceklis ir tievāks, bez sīpolveida paresninājuma galā. Paši mazākie eksemplāri var tikt atšķirti arī pēc apakšdelma izmēriem.

 

Sastopamība: Reta suga, sastopams visu gadu. Datu par sastopamību un izplatību maz. Latvijas rietumdaļā līdz šim konstatēts tikai migrācijas laikā Papē, Liepājas raj.

 

Barošanās biotopi: Latvijā nav zināmi. Pēc literatūras – suga, kas saistīta gan ar mežiem, gan apdzīvotām vietām, ko apliecina arī nedaudzie novērojumi Latvijā.

 

Vasaras mītnes: Koku dobumi, ēkas. Latvijā līdz šim nav atrastas aukļkoloniju mītnes, lai gan ir iegūti pierādījumi par sugas vairošanos.

 

Ziemošana: ziemojot atrasts tikai alās, lai gan iespējama arī ziemošana citās pazemes mītnēs. Nelielā skaitā arī rudens spietošanas laikā pie ziemošanas vietām.

 

Īpašas piezīmes: suga iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas IV kategorijā.